King Size räkmacka

Varmt välkommen upp till oss på Heaven 23 och njut av godaste räkmackan.

King Size –  265:-
räkor på rågbröd med ägg, majonnäs & sallad
Tillval löjrom: +89

P.S Det går självklart jättebra att beställa King Size räkmacka som take away. Läs mer här >>

King Size fyller 40 år

Från en föregångare i Newport, Rhode Island togs konceptet till Gothia Towers i Göteborg. Precis som på den amerikanska östkusten var det storleken som räknades och namnet blev därför självklart – King size.
1984 är inte bara namnet på George Orwells klassiska framtidsroman. Det är också året när Gothia Towers räkmacka för första gången såg världens ljus.

Receptet togs fram redan 1977 av Staffan Enander. Under 1970-talet hade han under en rad USA-besök upptäckt en amerikansk storslagenhet som han gillade. Hamburgarna på tallriken var stora och skyskraporna i New York ännu större. Målet blev att ta med sig den storheten till Sverige i form av en maträtt som dessutom skulle vara folklig, ha anknytning till västkusten och till rätt pris. Räkcocktailen hade tagit folkhemmet i anspråk och nu ville Staffan Enander trumfa med en huvudrätt. Resultatet blev en macka med 200 gram handskalade räkor, majonnäs, ägg och en lättare sallad.

Det stora genombrottet kom 2002, året efter Gothia Towers andra torn stod färdigbyggt och Heaven 23 och Incontro invigdes. Sedan dess har räkmackan för många blivit synonym med Göteborgsbesöket och omskriven i allt från Dagens Industri till Amelia.

I maj 2009 passerades drömgränsen på en miljon sålda räkmackor, 12 januari 2016 såldes den 2 miljonte räkmackan och idag säljs över 11 mackor i timman, året runt. Varje år serveras 35 ton ishavsfiskade räkor på mackor av rågbröd smaksatt med dill.

Precis som samhället i stort följer räkmackan svängningar i ekonomin. Under den senaste lågkonjunkturen 2009 gick försäljningen ner, men i takt med konjunkturen är räk-index på väg att återhämta sig. Idag finns mackan i två olika utföranden: King Size som King Size Take away. Och att skära ner på storleken är inte aktuellt. På samma sätt som Volvos V70 bara kommer i en storlek kommer Gothia Towers räkmacka bara i en size, King size!

FAKTA – Det hände 1984:

  • Datorn Apple Macintosh introduceras av Apple Computer.
  • Bröderna Herreys vinner Eurovision Song Contest med Diggi-loo, diggi-ley.
  • Den första hjärttransplantationen i Sverige utförs på Sahlgrenska sjukhuset.
  • Gothia Towers säljer sin första King Size räkmacka.